Öntés

Nyomásos alumínium öntöde

Az öntöde működését felkészült technikusi, mérnöki és gépbeállítói csapat biztosítja. A megnövekedett minőségi igények és elvárások szükségessé teszik a folyamatos szakmai- és technológiai fejlődést. Cégünknél gyakornoki rendszer működik, melynek keretében mi magunk is oktatjuk a hozzánk kerülő egyetemistákat, szakiskolásokat. Velük közösen próbáljuk ki és fejlesztjük a bevezetésre kerülő technológiákat, eszközöket. Jelentős eredményeket értünk el a hűtött kamrák és gyűrűs belövő dugattyúk használatával, a szerszámok kilevegőző rendszerének fejlesztésével és a szerszámkezelések minimalizálásával is. A jobb hatékonyság és készültségi fok eléréséhez célgépeket gyártunk, fejlesztünk és használunk. Egyedi fűrészek, maró célgépek, sorjátlanító illetve dörzsárazó célgépek segítik a termelést.

Az öntödében a vevői elvárások biztosítása érdekében különböző anyagvizsgáló berendezéseket és módszereket használunk. Az olvadék összetétel vizsgálatát spektrométer segítségével végezzük, az olvadék gáztartalmát sűrűségindex méréssel és a

zárványtartalmat K-Mold teszt készítésével ellenőrizzük. A megfelelő szerszám hőháztartást hőkamerás felvételekkel elemzésével felügyeljük, a termékeink porozitás vizsgálatát RTG/CT berendezéssel végezzük, valamint csiszolatokat készítésével és mikroszkópos felvételeket kielemzésével.

Az öntöde üzemhez tartozó felületkikészítő terület 30 fővel működik. Korszerű felület megmunkáló berendezésekkel ellátva. A vevői igényeknek megfelelően kerámia köves koptatást és Cr tartalmú szemcseszórást alkalmazunk, illetve ezen a területen a felületkezelést követően már végellenőrzés és csomagolás is történik. Koptatás során különböző kőmérettel Rösler folyamatos üzemű koptatóberendezést, több méretben Trowal körvibrátort használunk öblítő és szárító funkciókkal. Szemcseszórás is több szemcsemérettel lehetséges az igények szerint. Folyamatos-dróthevederes, akasztós és gumihevederes Rösler szemcseszórókat használunk, valamint ABRAZIV egyedi gyártású berendezések is alkalmazásban vannak.

öntő gép

műszak

modern, automata, gáztalanítós kemence

nyomásos öntészeti alumínium ötvözet

A folyamatról

Olvasztás:

Az olvadt fém előállítás az olvasztó üzem feladata, ahol korszerű gáztüzelésű, kétaknás kemencék működnek, ötvözetenként külön szeparálva.

Olvasztókemencék 2/1 tonna kapacitással

Öntés:

Az Ecseri kft. fő tevékenységi köre az alumínium nyomásos öntvény gyártás. A nyomásos öntészet az öntészetnek egy gépesített változata, ahol a folyékony fémet egy öntődugattyú segítségével, nagy sebességgel juttatják egy fém formába, ahol a dermedés közben nagy nyomás hat rá kiküszöbölve a halmazállapot változás okozta térfogat változást.

A nyomásos öntvény gyártásához használt fém formák azaz öntőszerszámok, lehetővé teszik a kis falvastagságú, bonyolult geometriájú, méretpontos alkatrészek gyártását,  nagy darabszám és magas élettartam mellett.

A jelenlegi géppark lehetővé teszi az egészen alacsony 20g-os tömegtől a 10kg-os tömegig terjedő öntvények gyártását 1-től 12 fészkes szerszámokban.

 

nagynyomású öntőgép

Gyártott ötvözetek:

  • 226 D : AlSi9Cu3(Fe)
  • 230 D : AlSi12(Fe)
  • 231 D : AlSi12Cu1(Fe)
  • 239 D : AlSi10Mg(Fe)

A félkész öntvények öntés és trimmelés után szemcseszórással vagy kerámiaköves koptatással vannak felületkezelve.

 

A telephelyen jelenleg 24 db vízszintes, hidegkamrás, nagynyomású öntőgép található a 400t…1400t záróerő tartományban. A cellák nagy része teljesen automatizált, egyedi fejlesztésű gyártási adat regisztráló rendszerrel. Gépeink többsége IDRA gyártmányú, de találhatók még az üzemben MAICO öntőgépek is. Az öntőcellákban Striko Westofen, Krown és Foundry adagolókemencék tartják megfelelő hőmérsékleten és juttatják el az olvadt fémet az öntőgépekhez, Wollin és IDRA lefúvó berendezések biztosítják a forma kezelését, FANUC robotok mozgatják az öntvénycsokrokat, Robamat és ToolTemp szerszámtemperálók szabályozzák az öntőszerszámok hőmérsékletét, valamit REIS présekkel távolítjuk el a megvágást és a légzsákokat az alkatrészektől. Öntőszerszámaink 1…12 fészek kialakításúak és saját szerszámüzemünkben készülnek.

Kapcsolatfelvétel

2700 Cegléd, Ipartelepi út 25.

info@ecserikft.hu